Tuija Knihtilä

Kuva: Heikki Tuuli

Tuija Knihtilä on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja jatkoi sen jälkeen opintojaan Berliinin musiikkikorkeakoulussa sekä Zürichin kansainvälisessä oopperastudiossa. Luovuttuaan vuonna 2010 vakinaisesta kiinnityksestään Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan,  hän on sen jälkeen toiminut vapaana taiteilijana nykyisestä kotikaupungistaan Wienistä käsin.

Knihtilän ohjelmiston ytimen muodostavat keskeiset suuret mezzosopraanoroolit,kuten Kundry, Venus, Brangäne, Ortrud ja Amneris joita hän on laulanut arvostetuissa oopperataloissa kuten
Venetsian La Fenicessa, Oslon ja Malmön oopperoissa, Kööpenhaminan ja Tukholman kuninkaallisissa oopperoissa ja Mannheimin, Bonnin ja Frankfurtin oopperoissa. Yhdysvaltain debyytin Knihtilä teki vuonna 2015 Teksasissa Austinin oopperassa Amneriksen roolissa Verdin oopperassa Aida.

Keväällä 2020 Knihtilä palasi Tukholman kuninkaalliseen oopperaan jonne hänet kutsuttiin lyhyellä varoitusajalla laulamaan Waltrauten rooli Wagnerin Valkyyrian uudessa tuotannossa.
Näytöksistä toteutui vain ensi-ilta ja yksi verkkolähetys, loput esitykset peruuntuivat koronapandemian vuoksi. Samasta syystä siirtyi myös hänen vierailunsa kesällä 2021 Savonlinnan Oopperajuhlilla, samoin kävi myös paluulle Kundryn rooliin Mannheimin oopperan tuotantoon Wagnerin Parsifalista. Savonlinnan vierailu Carmenin nimiroolissa toteutui kesällä 2022.

Tuija Knihtilä on myös kysytty konserttisolisti.  Tammikuussa 2020 Knihtilä lauloi menestyksekkäästi Marqueriten osan Berlioz’n Faustin tuomion konserttiesityksessä Radion sinfoniaorkesterin kanssa Hannu Linnun johdolla. Mahlerin 8. sinfonian solistina hän lauloi niin ikään Hannu Linnun johtaman RSO:n solistina Helsingin Juhlaviikoilla 2018.
Vuodenavaihteessa 2021-22 Knihtilä vieraili Wienin sinfonikoiden solistina Beethovenin 9. sinfoniassa Sakari Oramon johdolla. Keväällä 2022 oli vuorossa Beethovenin Missa solemniksen esitys Hannu Linnun johtaman Sinfonia Lahden solistina. Elokuussa 2022 Tuija Knihtilä lauloi Helsingin Juhlaviikoilla Ukrainan hyväksi järjestettävässä hyväntekeväisyyskonsertissa RSO:n solistina Hannu Linnun johdolla. Seuraava kotimaan esiintyminen oli keväällä 2023 Tapiola Sinfoniettan solistina. Muita uusimpia tehtäviä mm. Parsifalin Kundry Bielefeldissä, Waltraute Jumalten tuhossa ja Karmeliittasisarten Mere Marie Kansallisoopperassa.

www-sivusto

www.tuijaknihtila.com

Promokuvat

(avaa ja tallenna oikeasta yläkulmasta)

Edellinen taiteilija
Seuraava taiteilija