Kaisa Ranta — Sopraano

Kuva: Bo Stranden

Kaisa Ranta on yksi maamme eturivin sopraanoista. Hän on monipuolinen ja muuntautumiskykyinen laulajatar, ja hän on saanut tehtäväkseen monipuolisia näyttämötöitä käsittäen oopperaa, operettia, musikaaleja ja musiikkiteatteria.

Ranta on opiskellut laulua Oulun ja Turun ammattikorkeakouluissa sekä Sibelius-Akatemiassa, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008. Hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Airi Tokola, Marjut Hannula, Heikki Toivanen, Eva Blahova, Mika Kares sekä Elisabeth Werres. Rannan nykyinen opettaja on Jaakko Ryhänen ja Ranta opiskelee myös Sibelius-Akatemian DocMus –yksikössä tehden taiteellista tohtorin tutkintoa.

Suomen Kansallisoopperassa Ranta debytoi vuonna 2006 W.A. Mozartin Zaide-oopperan nimiroolissa, ja on vieraillut tämän jälkeen siellä säännöllisesti. Viimeisin rooli Suomen Kansallisoopperassa oli Janacekin Ovela kettu –oopperan nimirooli. Kuluvalla Ranta nähdään mm. Savoy-teatterissa Bernsteinin Candide –operetin Cunegondena sekä Suomen Kansallisoopperassa Carlotta Giudicellin roolissa Lloyd Webberin menestysmusikaalissa Oopperan kummitus.

Kaisa Ranta on laulanut useiden suomalaisten orkestereiden ja kuorojen solistina. Radion Sinfoniaorkesterin solistina Ranta on esiintynyt nykymusiikin kantaesityksissä esim. Uljas Pulkkiksen Neito (2008) sekä Paavo Heinisen Kaukametsä ja Musta Kehtolaulu (2013).

Kirkollisten teosten sopraanosolistin tehtävät ovat Rannan sydäntä lähellä ja niissä hän on kysytty solisti.

Valtakunnalliseen tietoisuuteen Kaisa Ranta nousi voitettuaan ensimmäisen palkinnon Lappeenrannan valtakunnallisessa laulukilpailussa vuonna 2006. Samassa kilpailussa vuonna 2004 hänet palkittiin Nuoren lupaavan naislaulajattaren palkinnolla.  Ranta on kesällä 2009 käydyn kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti.

Kaisa Ranta on konsertoinut kotimaan lisäksi Englannissa, Yhdysvalloissa, Tsekissä, Venäjällä, Slovakiassa ja Japanissa.

Esiintyvän taiteilijan työnsä ohella Kaisa Ranta on perustamansa Muhoksen Musiikkipäivät -tapahtuman sekä Oopperakammari ry:n taiteellinen johtaja.

www-sivusto

www.kaisaranta.com

Promokuvat

(avaa ja tallenna oikeasta yläkulmasta)

Edellinen taiteilija
Seuraava taiteilija