Camilla Nylund

Kuva: Anna S.

Vaasalaissyntyinen, moninkertaisesti palkittu oopperalaulaja Camilla Nylund aloitti lauluopintonsa Eva Illesin johdolla ja jatkoi niitä Salzburgin Mozarteumissa, jossa hänelle myönnettiin vuonna 1995 Lilli Lehman –mitali. Vuonna 1996 hän sai jaetun 1. palkinnon Lappeenrannan laulukilpailussa ja 1997 hän edusti Suomea Cardiffin laulukilpailuissa.

Vuosina 1995-99 Nylund kuului Hannoverin valtionoopperan ja 1999 – 2001 Dresdenin Semperoopperan solistikuntaan, jossa hänelle myönnettiin Christel Golz- palkinto sekä 2008 Saksin osavaltion kamarilaulajattaren arvonimi.

Nylund on vieraillut suurissa oopperataloissa joista mainittakoon Wienin, Baijerin, Berliinin ja Hampurin valtionoopperat, La Fenice, La Scala, Berliinin Deutsche Oper sekä Covent Garden ja on urallaan esiintynyt merkittävien orkestereiden ja kapellimestareiden kuten Nikolaus Harnoncourtin, Sir Simon Rattlen, Franz Welser-Möstin, Gary Bertinin, Daniel Barenboimin, Christian Thielemannin, Zubin Mehtan, Leif Segerstamin ja Esa-Pekka Salosen kanssa.

Uran tärkeimpiä rooleja ovat olleet muun muassa Rusalka (Rusalka), Salome (Salome), Leonore (Fidelio), Elisabeth (Tannhäuser), Kreivitär (Figaro), Pamina (Taikahuilu) Arabella (Arabella), Marsalkatar (Ruusuritari) ja Keisarinna (Nainen vailla varjoa).

Debyytti Kansallisoopperassa vuonna 1996 Figaron häiden Kreivittärenä ja vuonna 1997 Savonlinnan oopperajuhlilla Taikahuilun Paminan osassa. Vuonna 2010 häntä kuultiin Kansallisoopperassa Mariettana Korngoldin oopperassa Kuollut kaupunki. Saariahon monologioopperan Émilie oli vuorossa vuonna 2015, Lentävän hollantilaisen Senta vuonna 2016 ja viimeisimpänä Tosca vuonna 2021.

Kesällä 2011 Nylund debytoi Bayreuthin musiikkijuhlilla Tannhäuserin Elisabethin roolissa, jonka lauloi siellä myös kesinä 2012-14. Muut roolit Bayreuthissa ovat olleet Tannhäuserin Elisabeth, Elsa ja Sieglinde. Uusimpia tehtäviä mm. Keisarinna Nainen vailla varjoa San Franciscon oopperassa, Mzenskin Lady Macbeth Hampurin valtionoopperassa sekä debyytti New Yorkin Metropolitanissa Ruusuritarin Marsalkattaren roolissa. Vuonna 2022 roolidebyytit Isoldena ja Brünnhildenä Zürichin oopperassa. Kesällä 2024 Nylund laulaa Isolden myös Bayreuthissa.

Vuonna 2013 Camilla Nylund sai Pro Finlandia-mitalin ja 2019 hänelle myönnettiin Wienin valtionoopperan kamarilaulajattaren arvonimi ja samana vuonna hän sai Musiikiin valtionpalkinnon. Vuonna 2022 Nylund sai Eurooppalaisen Kulttuuripalkinnon ja hänet valittiin myös Lotte Lehmann-muistosormuksen saajaksi.

www-sivusto

www.camillanylund.com

Promokuvat

(avaa ja tallenna oikeasta yläkulmasta)

Edellinen taiteilija
Seuraava taiteilija