Virva Puumala — Sopraano

Kuva: Sonja Hagström

Sopraano Virva Puumalan nimi on suomalaisyleisölle tuoreista kilpailumenestyksistä tuttu. Hän on vuoden 2019 Lappeenrannan laulukilpailun voittaja ja Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti, sekä vuoden 2018 Helsinki Lied -kilpailun A-sarjan voittaja yhdessä duoparinsa, pianotaiteilija Juho Lepistön kanssa. Laajalla lied-ohjelmistollaan duopari konsertoi säännöllisesti.

Musiikinopettajan ura mielessään hän valmistui ensin kasvatustieteiden maisteriksi Oulun yliopistosta, mutta jatkoi sitten laulun ammattiopintoihin Oulun ammattikorkeakoulussa Soile Isokosken oppilaana. Matka jatkui Sibelius-Akatemian laulutaiteen koulutusohjelmaan, jossa on suorittanut A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin ja tähtäimessä on musiikin maisterin tutkinto. Opintojaan Puumala on täydentänyt mm. Franz Grundheberin, Deborah Polaskin, Hartmut Höllin, Martin Katzin ja Ilmo Rannan mestarikursseilla.

Puumalan orkesteriohjelmistoon kuuluvat mm. suurten kirkkomusiikkiteosten kuten Bachin Jouluoratorion, Johannes- ja Matteus-passion, sekä Mozartin ja Faurén Requiemien sopraanoroolit. Suomalaisen kamariorkesterin, Suomen Kansallisoopperan orkesterin, Turku Filharmonian, Sinfonia Lahden ja Radion sinfoniaorkesterin solistina hän on esiintynyt mm. Jukka-Pekka Sarasteen, Hannu Linnun, Okko Kamun ja Sir Mark Elderin johdolla.

Syksyn 2019 esiintymisiä olivat mm. Samuel Barberin Knoxville: Summer of 1915 ja Gustav Mahlerin neljäs sinfonia Vaasan kaupunginorkesterin solistina, Arnold Schönbergin toinen jousikvartetto Tapiola Sinfoniettan kanssa, sekä joulukonsertit mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Barokkiohjelmistoa Puumala lauloi kevätkauden 2020 alussa mm. Oulun Vanhan musiikin viikolla. Vuonna 2021 Puumala sai Martti Talvela-stipendin.

Virva Puumalan oopperaohjelmistossa ovat mm. Donizettin oopperan Rita nimirooli, Mozartin Cosi fan tutten Despina, Tuomelan Neljän tien risteyksen Kaarina, Aurora Linkolan Abrahamin pidoissa sekä Esther Tötterströmin Kotiin -oopperassa, joka esitettiin myös Berliinissä. Alkuvuodesta 2020 Puumala lauloi Beethovenin Fidelion Marzellinen roolin Oulun teatterissa.

Lehdistössä Virva Puumalan ääntä on kuvattu ”kantavasti säihkyväksi, kiinteäksi ja linjakkaaksi lyyris-dramaattis-tyyppiseksi sopraanoksi, jossa on ilmeisen vahvat ja moniväriset äänivarat”. Myös hänen soinnikas matala rekisterinsä on saanut kiitosta.

Promokuvat

(avaa ja tallenna oikeasta yläkulmasta)

Seuraava taiteilija