Virva Puumala

Kuva: Sonja Hagström

Sopraano Virva Puumalan nimi on suomalaisyleisölle kilpailumenestyksistä tuttu. Hän on vuoden 2019 Lappeenrannan laulukilpailun voittaja ja Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti, sekä vuoden 2018 Helsinki Lied -kilpailun A-sarjan voittaja yhdessä duoparinsa, pianotaiteilija Juho Lepistön kanssa. Laajalla lied-ohjelmistollaan duopari konsertoi säännöllisesti.

Musiikinopettajan ura mielessään Virva valmistui ensin kasvatustieteiden maisteriksi Oulun yliopistosta, mutta jatkoi sitten laulun ammattiopintoihin Oulun ammattikorkeakoulussa Soile Isokosken oppilaana. Matka jatkui Sibelius-Akatemian laulutaiteen koulutusohjelmaan, jossa on suorittanut musiikin maisterin tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Opintojaan Puumala on täydentänyt mm. Franz Grundheberin, Deborah Polaskin, Hartmut Höllin, Martin Katzin ja Ilmo Rannan mestarikursseilla.

Puumalan orkesteriohjelmistoon kuuluvat mm. suurten kirkkomusiikkiteosten kuten Bachin Jouluoratorion, Johannes- ja Matteus-passion, sekä Mozartin ja Faurén Requiemien sopraanosat. Suomalaisen kamariorkesterin, Suomen Kansallisoopperan orkesterin, Turku Filharmonian, Sinfonia Lahden, Oulu Sinfonian ja Radion sinfoniaorkesterin solistina hän on esiintynyt mm. Jukka-Pekka Sarasteen, Hannu Linnun, Okko Kamun, Rumon Gamban  ja Sir Mark Elderin johdolla.

Puumala on laulanut mm. Samuel Barberin Knoxville: Summer of 1915 ja Gustav Mahlerin 4. sinfonian Vaasan kaupunginorkesterin solistina, Arnold Schönbergin toisen jousikvarteton Tapiola Sinfoniettan kanssa, sekä joulukonsertit mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Barokkiohjelmistoa Puumala on esittänyt mm. Oulun Vanhan musiikin viikolla.

Vuonna 2021 Puumala sai Martti Talvela-stipendin.

Virva Puumalan oopperaohjelmistossa ovat mm. Donizettin oopperan Rita nimirooli, Mozartin Cosi fan tutten Despina, Beethovenin Fidelion Marzelline, Tuomelan Neljän tien risteyksen Kaarina, Aurora Linkolan Abrahamin pidoissa sekä Esther Tötterströmin Kotiin -oopperassa, joka esitettiin myös Berliinissä. Tulevia tehtäviä mm. Adinan rooli Donizettin Lemmenjuomassa Jyväskylän oopperassa.

Lehdistössä Virva Puumalan ääntä on kuvattu ”kantavasti säihkyväksi, kiinteäksi ja linjakkaaksi lyyris-dramaattis-tyyppiseksi sopraanoksi, jossa on ilmeisen vahvat ja moniväriset äänivarat”. Myös hänen soinnikas matala rekisterinsä on saanut kiitosta.

Promokuvat

(avaa ja tallenna oikeasta yläkulmasta)

Seuraava taiteilija